“SUPER TATA” – izložba fotografija i promocija publikacije o očinstvu

U Ustanovi kulture Parobrod 28.10. održan je dvostruki SUPER TATA događaj – Otvaranje izložbe fotografija na temu angažovanog, rodno ravnopravnog, nenasilnog i odgovornog očinstva, kao i promocija publikacije “Tata, ti si tu”, autorke Tamare Skrozze.

Super tata” je projekat koji se bavi temom očinstva i većeg angažovanja očeva odnosno promoviše uključivanje muškaraca kao aktivnih, rodno ravnopravnih, odgovornih i nenasilnih očeva i staratelja, uz promovisanje pozitivnog roditeljstva i pozitivnih uzora.

Autori i autorke fotografija su: Branko Birač, Tijana Manić, Jelena Žigić, Ana Stojakov, Slavka Nikolić, Jelena Stevanović, Branislava Gigović Grubić, Bojana Sapun i Natalija Biščić. Ova ekipa Centra E8, zajedno sa studentkinjama fotografije sa Nove akademije umetnosti, prethodnih meseci bila je u potrazi upravo za Super tatama – očevima koji odgovaraju ovom opisu. Zadatak je bio identifikovati ih u svom okruženju i potom kroz fotografiju najbolje prikazati suštinu ovog odnosa – tople i emotivne momente između očeva i dece u njihovoj svakodnevici.

Gostima i gošćama su se ovom prilikom obratili Branko Birač iz Centra E8 i novinarka Tamara Skrozza, autorka publikacije. Bilo je reči o samim idejama i procesu realizovanja foto zadatka, istraživanja i pisanja publikacije, kao i o temi očinstva odnosno istraživanjima iz zemlje i sveta. Nova publikacija “Tata, ti si tu” predstavlja kvalitativni prikaz očinstva u Srbiji zasnovan na odgovorima dvadesetdvojice ispitanika – očeva, kao i sedmoro predstavnika i predstavnica organizacija i institucija. Priča o roditeljstvu svakako mora da se odnosi ne samo na mame, nego i na savremene, aktivne i u život dece uključene tate – na njihove probleme, izazove s kojima se suočavaju, mogućnosti za još veći angažman u nekad skoro isključivo “ženskim” poslovima i obavezama. Kako se oni igraju sa decom i kako brinu o njima? Kako pokazuju emocije? Kakvi su bili njihovi očevi? Šta misle o roditeljskom odsustvu radi brige o deci? Šta su i ko su to zapravo “Super tate”?

Projekat “Super tata” je podržan od strane Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i CARE International Balkans i deo je globalne kampanje posvećene očinstvu – MenCare.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *