BUDI MUŠKO U PANČEVU: KRATKA PRIČA O KLUBU UMESTO ČESTITKE ZA OSMI MART

Od svog osnivanja, 2014. godine Budi muško klub u Pančevu, malom, ali šarmantnom gradu nadomak Beograda, bio je jedan od najaktivnijih klubova u sklopu ovog programa. Na početku vodio ga je Deniz Hoti – trener i mladi lider kome je pošlo za rukom da motiviše mladiće iz lokalne zajednice, tako da su njihove akcije bile zapažene od strane bitnih aktera, škola i nevladinih organizacija u ovom gradu.

Deniz i momci su na ideju da u svoje aktivnosti uključe devojke,  došli i pre nego što je to bilo predviđeno programom ovog projekta.  Tada su postali prvi „Budi muško klub“ sa velikim brojem ženskih članica. U  Centar E8, uvek su dolazili sa novim idejama za akcije, koje je naš tim prepoznavao kao originalne, kreativne I efektne u promociji rodne ravnopravnosti. Tako je njihov klub dobio dodatni trening za trenere: većina mladića koja je prošla osnovne „Budi muško“ radionice u Pančevu želela je da nauči više o vršnjačkoj edukaciji, s ciljem da edukuje svoje vršnjake na temu nenasija i rodne ravnopravnosti. U tome su i uspeli, nakon što su organizovali radionice u lokalnim tehničkim školama.

Kada smo počeli sa sprovođenjem GREAT projekta, Deniz se posvetio vođenju treninga i napredovanju u  karijeri, ali je prethodno pripremio svoje prijatelje da uspešno nastave da vode klub. Njegovo mesto je zauzeo Miomir Adamović, koji je ušao u program kada je imao šesnaest godina. U međuvremenu je odrastao dovoljno da bi preuzeo odgovornost, pa je uz Denizovu podršku i poverenje mladića iz kluba, postao je novi lider, ponosan na činjenicu da je došao iz prvog „Budi muško“ kluba koji ima i ženske članice.

Miomir je aktivista, učenik tehničke škole i muzičar. On peva i svira gitaru u lokalnom mladom bendu. Kao lider “Budi muško kluba” nastavio je da realizuje akcije na lokalnom nivou, da drži treninge za mlade i ali i da predlaže različite nove aktivnosti. Njegove kolege i koleginice (devojke i momci iz Pančeva) su uvek spremni da za svoje ideje rade kao tim.

Marija Komanov, koordinatorka Kancelarije za mlade grada Pančeva, nam je rekla: „Od početka razvoja „Budi muško“ klubova u Srbiji, bilo je jasno da ideja ima potencijal i da će, uz adekvatnu podršku, odgovoriti problemima i prioritetima na polju brige o mladima. Kancelarija za mlade Pančevo je prepoznala vrednosti koje „Budi muško“ klub promoviše i podržala je ove aktivnosti. Uz posvećenog   koordinatora Deniza, sa mladim ljudima koji su se entuzijastično uključili, klub je napredovao, nastavio da se razvija i sarađuje sa civilnim i javnim sektorom i postane sve prepoznatljiviji lokalnoj zajednici. Ono što je najbitnije i što će Kancelarija za mlade nastaviti da podržava, jeste učešče mladih nosilaca programa koji, kroz njega, iskazuju svoja mišljenja i ideje.”

Povodom obeležavanja Internacionalnog dana žena njihov klub je organizao veliku javnu akciju gde su, podeljeni u timove, posetili sedam pančevačkih srednjih škola i između školskih smena i časova  delili motivacione poruke, razgovarali sa učenicima o Osmom martu, njegovom značenju,  GREAT projektu i vrednostima rodne ravnopravnosti i nenasilja. Takođe su izložili postere na temu Osmog marta I uloge žena u istoriji, a što je najlepše: postere su sami dizajnirali. Besplatni zagrljaji su takođe bili na repertoaru.

Pravili su stensile, i koristeći ih, ostavljali poruke na trotoarima u blizini škola, a ove poruke su završavali  u centru grada, zajedno sa sugrađanima, kojih se tog dana u akcije uključilo više od sedamsto.

Iste večeri, osamnaest članova i članica „Budi muško“ kluba se pridružilo BMK prijateljima  iz Beograda u narednoj javnoj akciji, orzanizovanoj ispred Bitef teatra. Sa velikim panelom, pitali su mlade ljude jednostavno pitanje: „Ko vam je bio uzor dok ste odrastali?“ i razgovarali o značenju Osmog marta i vrednosti „Budi muško“ kluba. Većina učesnika su bili učenici koji su organizovano sa školom došli na akciju, a sa njima i ostalim ljudima na Trgu, ukupan broj učesnika je bio oko 230. Ova akcija je takođe služila kao uvod u 85. izvođenje naše društveno angažovane pozorišne predstave koja istražuje muškost u Srbiji – „Muškarčine“.

U obeležavanju Osmog marta, „Budi muško“ klub iz Pančeva je još jednom dokazao da su posebna grupa mladih, posvećeni aktivizmu na temu rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *