DEVOJKA KOJA JE DOVELA DEVOJKE U „BUDI MUŠKO“ KLUB

Ovo je priča o devojci. O posebnoj devojci koja se zove Tijana Mijalković. Tijana je trenerica, aktivistkinja, tango plesačica, profesionalna prevoditeljka i profesorka španskog jezika. Pre dvanaest godina, bila je u grupi mladih ljudi koji su osnovali omladinsku organizaciju Centar E8, i od tada redovno sarađuje sa našim. Kada smo počeli da radimo na projektu „Budi muško“, svidela joj se ideja programa koji dotiče opseg različitih problema mladih, kroz perspektivu roda. Za razliku od drugih projekata vezanih za rodnu ravnopravnost, ovaj je uglavnom bio fokusiran na rad sa mladim muškarcima. Tijana se slagala sa tim… neko vreme!

Već nakon par meseci,  počela da primećuje kako naš projekat nije potpun sve dok u njemu nemamo i devojke. Bila je prva osoba koja se zalagala za ideju projekta koji okuplja mladiće i devojke, zajedno.

„U Centru E8 više nisam bila poznata kao devojka voli tango i putovanja, već kao devojka koja se konstantno žali na činjenicu da, osim u povremenim epizodama, nije bilo nikakvog kontinuiranog rada sa mladim ženama.“ kaže ona.

„Moja frustracija je počela da raste – razumela sam zašto je bitno da se fokusiramo na mladiće, ali sam se osećala kao da svedočim dobro poznatom scenariju protiv kojeg se zapravo borimo: mladići su u centru pažnje; pružaju im se brojne mogućnosti, putovanja i zabave, dok su devojke na sve to gledale sa strane, da bi se s vremena na vreme uključivale kao podrška. Kad god se činilo da napredujemo, te stvari bi nas zaustavljale… Znala sam da mi još uvek nemamo NAŠ projekat.“

Osam godina kasnije, Tijana je konačno uspela. Kada je  došla na sastanak na kom smo predstavili  ideju  THE GREAT projekta, ona je bila najsrećnija osoba u našem timu: „Osetila sam se sjajno!“ , objašnjava, „ Bila sam presrećna zbog trijumfa moje ideje, ali više od svega, osećala sam da ovaj program neće biti   zanemarljiv za položaj mladih žena u Srbiji.“

Tijana i njene koleginice iz regiona su dobile zadatak da prilagode priručnik “Rad sa mladim ženama: osnaživanje, prava i zdravlje”, koji je u originalu sačinjen od strane Promunda iz Brazila. Na taj način, ona je olakšala regionalnu obuku za trenerice za rad sa devojkama. “Nakon samo jednog urađenog treninga,  samouvereno mogu da kažem kako sam bila u pravu – reakcije učesnica su bile snažne. Iako  cenim emocije koje su podelile sa nama, i sama sam svesna da je naš domet ograničen i da ovaj projekat ne može da reši sve probleme sa kojim se devojke u regionu suočavaju. Ali, ovo je sigurno jedan važan korak i ja sam zahvalna što sam deo toga.”

Upitana da objasni šta ona očekuje od ovog projekta, Tijana je rekla da se nada da će se njen rad sa mladim ženama nastaviti, čak i kada se ovaj projekat završi. “Takođe se nadam da u Srbiji neće biti ni jedne devojke koja nema makar i osnovne informacije o svom telu i svojim pravima, kao i o pristupu znanjima i veštinama koje su im potebne da bi bile ispunjene i nezavisne mlade žene. Na kraju, izvodeći to iz svojih ličnih ubeđenja, nadam se i savetujem mlade  da veruju u ono što rade, da nikada ne prestaju sa pokušavanjem da prošire svoj svet na svaki mogući, zdrav načinu. Radujem se tome da žene budu više uključene, ne samo u projekte, već u sve segmente društva”, zaključuje ona.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *