Pozorište Pozorište Ništa Drugo Nema!

Centar E8 sa ponosom najavljuje novu pozorišnu sezonu lansiranu marta 2016. godine pod nazivom Pozorište Pozorište Ništa Drugo Nema! U narednom periodu vas očekuju mnogobrojna izvođenja naših predstava poput Muškarčina, Crvene i Žudnje , ali radimo punom parom na pripremi novih sadržaja. Pored toga nastavljamo i sa drugim projektima kao što suBudi muško klubovi, Super tata, Reaguj ljudski, dodeljivanja nagrade Pravi muškarac… U znak dobrodošlice novoj sezoni podsetićemo se šta je Centar E8 do sada postigao.

Počasno mesto zauzima predstava Drugari, ujedno prva aktivnost i predstava u produkciji Centra E8. Rađena na osnovu muzike nekada popularne grupe K2, ova predstava govori o načinima prenošenja HIV-a, diskriminaciji i stigmatizaciji osoba koje žive s HIV-om. Dugo godina je ova tema bila u fokusu delovanja Centra E8 i sa ponosom sećamo se projekat Dance for Life.

Predstava Nemačka je svoju premijeru imala 9. februara 2014. godine i izvedena je devet puta. Jedna od izvedbi bila je na festivalu Patosoffiranje u Smederevu. Kroz ovu predstavu izražen je i rad Centra E8 sa Romima i Romkinjama što je jedna od oblasti kojima se bavimo. Ona je namenjena onima koji razmišljaju o odlasku „u azil“ ali i onima koji ne razumeju zbog čega se veliki broj porodica odlučuje na taj korak, te strahuju da bi zbog velikog broja „lažnih azilanata“ Republika Srbija mogla da bude skinuta sa bele šengenske liste.

Zbog svoje edukativne prirode, ali i činjenice da diskriminacija Roma u društvu počinje u prosvetnom sistemu, predstava se igra u prostoru škole. Njenu publiku čine učenici i učenice različitih uzrasta, zainteresovani da steknu teorijska i praktična znanja o integraciji, diskriminaciji i migracijama romske populacije.

Muškarčine su naše najigranije ostvarenje koje je postiglo veliki uspeh. Ono je ujedno i najposećeniji komad što potvrđuje činjenica da mu od premijere u Bitef Teatru 29. novembra 2012. godine popularnost konstantno raste. Tokom 4 godine gledalo ih je 14630 ljudi u gradovima širom Srbije u i 7 stranih zemalja (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Italija, Nemačka, Mađarska, Švajcarska). Jako smo ponosni na Muškarčine koje na sceni oživljavaju razne koncepte muškosti prisutne na prostoru Balkana, ali poznate i shvatljive i ostatku sveta. NIN, jedan od najcenjenijih domaćih nedeljnika, proglasio je Muškarčine za jednu od 3 najbolje predstave 2012. godine, na Smederevskom festivalu Patosoffiranje osvojila je specijalnu nagradu Branislav B. Čubrilović, a na Youth Theatre Festival-u u Novom Pazaru dobila je i nagradu za najbolju predstavu.

 

Crvena: Samoubistvo nacije je predstava koja govori o položaju žena u Srbiji, mizoginiji, nasilju i demografskoj katastrofi. U predstavi igra četrnaest muškaraca koji se zalažu za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Ona je premijerno izvedena u Bitef Teatru 17. aprila 2015. godine, a od tada još 17 puta sa više od 3000 gledalaca. Do sada je gostovala u 6 gradova, ali nam nova sezona donosi turneju po Srbiji tokom koje će Crvena posetiti 10 srpskih gradova. Ona je gostovala na 6. Kikindskom međunarodnom pozorišnom festivalu i posetila 19. Art Trema Fest u Rumi osvojivši 3 nagrade: Plaketa za total dizajn predstave, Zlatna maska za najbolju mušku epizodnu ulogu glumcu Zoranu Pajiću i Specijalna nagrada za tekst drame spisateljici Mileni Bogavac.‚

Slika 2

Nama posebno draga nagrada Anđelka Milić, Mileni Bogavac dramaturškinji i Vojislavu Arsiću, reditelju predstave Crvena: Samoubistvo nacije dodeljena je za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta, i na originalan i komunikativan način prenosi poruku o vrednosti i značaju rodne ravnopravnosti.
Zbog delikatne teme i načina na koji joj pristupa, Crvena ne naiđe uvek na toplu dobrodošlicu u svim pozorištima, ali bez obzira na to utire svoj put na srpskoj kulturnoj sceni.

Najmlađa predstava u produkciji Centra E8 nosi naziv Žudnja i izvodi se u KPGT-u od 27. septembra 2015. godine. Ona nastala je kao direktan odgovor na potrebu. Potebu autora. Potrebu zajednice. Potrebu pozorišta. Sadržaj predstave nastao je dekomponovanjem i ponovnim komponovanjem osnovnog teksta, dok autori predstave stoje pred vama i sa vama dele svoje sadržaje: poetske, ispovedne i lične, referušići se na komad Žudnja, ali i na druge Sarine drame i njenu biografiju.
Preko 800 gledalaca je imalo priliku da uživa u ovom komadu, a početkom nove sezone vraća se u svoj originalni izvedbeni prostor u ruševine KPGT-a.

Slika 3

Pored predstava je Centar E8, baveći se i edukacijom kroz film, doprineo u stvaranju “ubedljivog i svežeg komada humane kinematografije” – filma Pored mene u režiji Stevana Filipovića. Premijerno prikazan 23. septembra 2015. godine sa brojem gledalaca koji premašuje 80000, ovaj film dobio je Zlatnu arenu u konkurenciji međunarodnog programa 62. filmskog festivala u Puli (Hrvatska), kao i Nagradu mlade publike na 21. Sarajevo Film Festivalu (BiH). Film je učestvovao na 25. LIFFE festivalu u Ljubljani (Slovenija), na Raindance festivalu u Londonu, kao i u Critic’s Choice programu TromsØ Internasjonale. Na međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu osvojio je dve nagrade: nagradu žirija za “odabir važne temem i promociju ansambla mladih glumaca koji su snažno i uverljivo predstavili probleme jedne generacije” i nagradu za najbolji film u domaćoj selekciji “izbegavajući sve klišee žanra”.
U poslednja 3 meseca Centar E8 je radio punom parom na osmišljavanju sezone Pozorište Pozorište Ništa Drugo Nema, njenoj realizaciji i promociji.

Potrudili smo se da vam budemo dostupni telefonom i na raznim lokacijama u gradu.

Možete rezervisati svoju kartu na naš NOVI broj: 0603008886. Informacije o nama i našim predstavama možete pronaći u kafićima iz lanaca Kafeterije, u restoranima Mydan na Senjaku i Talas u Zemunu. Zatim u ulici Strahinjića Bana u kafiću Brat Che i Brat Fidel, kao i u baru Ahaha u ulici Svetog Save broj 6. Takođe vidimo se u Zaokretu i Poletu! Na pomenutim mestima će biti ostavljen naš mesečni repertoar i fanzini, a u Kafeterijama i Mydanu možete kupiti i karte za predstavu Crvena: Samoubistvo nacije sa posebnom popustom.

Pripemamo vam još neka iznenađenja pratite nas i saznajte prvi šta vam to spremamo.

Vidimo se u pozorištu!