Nikad jača konferencija

Održana regionalna NIKAD JAČA konferencija u Beogradu!

Centar E8 je organizovao veliku regionalnu NIKAD JAČU konferenciju od 27. do 29. novembra 2015. u Beogradu, u okviru kampanje REAGUJ LJUDSKI i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Ovom prilikom okupljeno je 70 mladih iz Budi muško klubova iz celog regiona i to iz: Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara, K. Mitrovice, Banja Luke, Tirane, Čakoveca, Valpova, Prištine, Niša, Sombora, Kikinde, Ivanjice, Pančeva, Pirota i Vranja.

Nikad jaca konferencija 7

Prvog dana učesnici i učesnice su na otvaranju imali prilike da pogledaju predstavu Centra E8 “Muškarčine” u Bitef teatru, nakon čega je usledio koktel a zanimljivo je da je istog dana bio 70. rođendan našeg dugogodišnjeg partnera i donatora CARE International, što je bio još jedan povod za proslavu.

Tokom cele konferencije program su vodili NIKAD JAČI momci iz Muškarčina a drugi dan obeležio je glavni program koji je bio kombinacija predstave, diskusija, govora, video materijala. Učesnicima i učesnicama se posebno dopala forum teatar sesija, gde su se mnogi mladi uključivali u različite prikazane scene i situacije, kako bi došli do najboljih rešenja za reagovanje na nasilje. Usledila je i tribina u kojoj su učestvovali članovi “Budi muško” klubova iz celog regiona, gde su govorili o svojim iskustvima, o promenama koje su doživeli, o tome šta su pravi muškarci, između ostalog. Popodne je obeležilo snimanje novog ‪REAGUJ LJUDSKI promotivnog video spota u SC Kolos, a potom i fudbal i slobodno vreme za razgledanje Beograda. Uveče je bilo organizovano gledanje aktuelnog domaćeg filma “Pored mene”, u kome je Centar E8 pridruženi producent, a koji je naravno društveno angažovan i bavi se temama nasilja, novih tehnologija, otuđenja, diskriminacije, a dešava se u srednjoj školi.‬‬

Nikad jaca konferencija 6

Treći dan obeležilo je i lepo vreme, te je odlično protekla igra “potrage za blagom” koja je u isto vreme bila i upoznavanje sa različitim lokacijama u Beogradu, za naše goste. Sedmorica Muškarčina predvodilo je 7 grupa učesnika/ca u ispunjavanju zabavnih zadataka čiji rezultati su beleženi mobilnim telefonima, poput “Napravi selfie sa najviše ljudi na slici” ili “učini i zabeleži dobro delo”. Usledio je brunch i panel diskusija sa skoro celom postavom filma “Pored mene”, koji su učesnici pogledali prethodne večeri, te su i imali dosta pitanja za ove mlade i popularne glumce i glumice. Nakon toga, usledilo je zatvaranje konferencije i povratak učesnica i učesnika u svoje gradove.

Nikad jaca konferencija 4

NIKAD JAČA Konferencija podržana je od strane CARE International Balkans, CARE Norway Telethon Funds, Austrian Development Agency, Swiss Development Cooperation i OAK Foundation, u okviru regionalnog projekta “Boys and Men as Allies in Violence Prevention and Gender Transformation in the Western Balkans”.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *