Bila je to magična noć!

Kako je nastao film “Pored mene”

Premijera filma ‘’Pored mene’’ održana je u sredu, 23. septembra u Sava centru sa početkom u 20:30 časova.

KAKO JE NASTAO FILM “PORED MENE”

Kada je reditelj Stevan Filipović (Šišanje, Šejtanov ratnik) počeo da radi sa mladim glumcima u klasi Mirjane Karanović, počeo je i da mašta o filmu o edukaciji, o tome šta se dešava sa entuzijastima u našem obrazovnom sistemu, posebno posle digitalne revolucije. Tako se rodio lik profesorke Olje. Njen lik, Stevan je u startu pisao za Hristinu Popović. Što se tiče zapleta filma, ideja o tome da se klincima oduzmu mobilni telefoni i ukine internet (makar na jednu noć!) pala je verovatno napamet svakome ko je ikad radio u prosveti, pa tako i reditelju filma “Pored mene”.

Pored mene 1

Nakon gledanja pozorišne predstave ‘’Muškarčine’’ u BITEF teatru, u rad na scenariju umešali su se Milena Bogavac i Vojislav Arsić, koji su imali izuzetno zanimljiv radni proces na specifičnostima vezanim za stvaranje filma. Organizovane su radionice iz oblasti ljudskih prava, nasilja i rodne ravnopravnosti za sve mlade glumce i glumice iz filma. “Radionica u Vojvođanskom omladinskom centru u organizaciji Centra E8 nam je pomogla da se otvorimo, mislim i na glumce i na nas iza kamere, i da učimo kroz razgovor i igru, analiziranje filmova i slično”, rekao je reditelj Filipović.

OPIS FILMA

Olji (Hristina Popović) nije bilo dovoljno da samo predaje istoriju. Želela je da menja svet. Da to ne ide tako lako, shvatiće kad otkrije da je neko od njenih učenika odgovoran za napad na nju, koji je snimljen i postavljen na internet. S obzirom da niko iz odeljenja ne želi da prizna i preuzme odgovornost, Olja se odlučuje na radikalne mere.

Pored mene 4

I tako, umesto planiranog odlaska na ekskurziju, učenici iz IV-3 ostaju zaključani u školi – bez mobilnih telefona i interneta! Od tog trenutka, sve grupe u razredu, od sportista i navijača, preko fenserki i hipstera, do štrebera i gotičarki, po prvi put moraju da rade zajedno, u pokušaju da nađu rešenje.

Neki od njih su u panici, poput odlikašice Sofije (Jelena Puzić), košarkaš Strahinja (Nikola Glišić) pokušava da zavede red, njegova devojka Jelena (Milica Majkić) i drugarice ne mogu da prežale otkazanu ekskurziju, a školski diler Tadija (Darko Ivić) i ekipa imaju i većih problema. S druge strane, Lazar (Slaven Došlo) i Isidora (Gorica Regodić), u toj noći vide priliku za žurku koja će da protrese temelje škole.

Pored mene 2

Nove ljubavi, stara neprijateljstva i duboko čuvane tajne će isplivati na površinu, u noći koja će promeniti sve, a Oljini učenici će po prvi put biti u situaciji da vide osobe pored sebe nekim drugim očima.

Do kraja večeri, možda će neko i pronaći odgovor na temu sastava koji im je razredna zadala – ”Ljubav”.

PORED MENE

Reditelj, autor priče: Stevan Filipović
Scenario: Stevan Filipović, Milena Bogavac

Uloge: Hristina Popović, Mirjana Karanović, Dragan Mićanović, Nikola Glišić, Milica Majkić, Matea Milosavljević, Katarina Pešić, Rastko Vujisić, Marko Panajotović, Milivoje Miša Stanimirović, Darko Ivić, Jovan Zdravković, Nikola Dragutinović, Uroš Novović, Alek Surtov, Slaven Došlo, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Gorica Regodić, Vibor Kreković, Jelena Kesić, Milica Petrović, Anđelko Beroš

Produkcija: Hypnopolis
Pridruženi producenti: Centar E8 i Akademija umetnosti

Film je osvojio *ZLATNA ARENA ZA NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI FILM* i *NAGRADA MLADE PUBLIKE / YOUNG AUDIENCE AWARD NA 21. SARAJEVO FILM FESTIVALU*.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *